Pár fokkal okosabb fűtés Netatmoval (2. rész)

Kétszintes otthonunk fűtését okosítottuk fel a Netatmo megoldásaival, az erről szóló első rész itt található.

Miután január közepén beüzemeltük a Netatmo Valve-okat, elkezdődött a nagyjából két hetes időszak, melyben a termosztát figyelte a ház hőmérséklettartását, az ingadozásokat, a külső hőmérséklet hatásait a belsőre, majd ezek alapján kezdett működni, immár optimalizáltabb formában. Tehát már tudta, hogy hány perc kell egy bizonyos hőmérséklet eléréséhez a kazán bekapcsolása után, illetve mennyi idő alatt hűl ki egy helyiség.

Az első hetekben nagyon érdeklődve figyelgettem a grafikonokat, és egyből kitűnt, hogy a hálószoba sokkal gyorsabban hűl, mint a többi helyiség. Míg a gyerekszobák két-három óra alatt hűltek fél fokot, a hálószoba fél-háromnegyed óra alatt hűlt ugyanekkorát. Az ok hamar kiderült: a padlás hálószoba feletti részén van egy alumínium kijáró a tetőre, ahol nem túl hatékony a hőszigetelés, itt jobban hűl a tetőtér. Amikor megdupláztam a hőszigetelést ezen a részen, máris másfél órásra nőtt a hőtartás a hálóban.

screen_shot_2018-03-06_at_15_40_16.png

A házban a fűtés kialakítása úgy alakult, hogy lent padlófűtés van (nagyon szeretjük, nem száll a por, ahogy ezt másoktól hallani lehet - gyakran porszívózunk, és nem poros a környék sem), az emeleti négy szobában pedig lapradiátorok vannak, termosztatikus szelepekkel, amiken az okoseszközök helyezkednek el. A szoftverben kétféle működést tudunk beállítani: az egyik az, hogy a lenti termosztát az "úr", tehát hiába kérnek a fenti szelepek fűtést ha a lenti tér elérte a kívánt hőfokot, akkor nem engedi a további fűtést; a másik pedig az az opció, hogy a fenti termosztátok élvezik az elsőbbséget, így hiába érte el a lenti tér a megfelelő hőmérsékletet, ha a fentiek még nem, akkor bizony tovább megy a fűtés. Mi ez utóbbit választottuk, kb. max. 22.5 fokig szokott így felmenni a lenti konyha-nappali hőmérséklete, de ez a gyerekek miatt nem annyira rossz, egész nap a földön csúszkálnak, nem árt a meleg padló.

Páran kérdezték tőlem, hogy csak cirkós fűtésre jó-e a Netatmo megoldása. A válasz az, hogy házközponti és távfűtésre is tökéletes, ekkor persze nem mi vezéreljük a kazánt, csak a radiátorszelepeket (ezáltal a kazánvezérlő egységet meg is spórolhatjuk). Ha van az olvasók között olyan, aki ilyen módon használja a Netatmot, kérem írjon róla, hogy mik a tapasztalatok!

A Valve-okról még volt olyan kérdés, hogy mennyire zajosak, illetve mennyire zavarják az alvást. Ha valamihez hasonlítani kéne a hangját, amikor teker egyet, akkor azt mondanám, hogy olyan, mintha egy digitális fényképezőgép állítani a zoomot, nagyon halk, és könnyen megszokható zaj, mi már nem vesszük észre az esti órákban sem.

Ha valamit változtathatnék a rendszeren, az az lenne, hogy a lenti padlófűtést sem hagynám, hogy állandóan menjen. A szelepek a garázsban vannak, ezek kézzel állíthatóak, 3 körre osztva. A Netatmo valve-jaival nem lennék beljebb, mert ha rá is tudnám szerelni a szelepekre, azok a környezeti hőmérsékletet nézik, tehát az alapján változtatnák az állásukat, hogy milyen meleg van a garázsban. Ez viszont annyira nem menő, hisz ott mondjuk 16 fok van, tehát ugyanúgy kérnék a fűtést, ha kéne, ha nem. Az lehetne egy jó megoldás, hogy egy távvezérelhető szelepet szerelnénk be, és a Netatmo API-jával (programozási interfészével) vezérelnénk a lenti termosztát utasításai alapján. Ehhez még kell egy kis kutakodás, de szerintem erre lesz elég időnk, hisz legközelebb nagyjából októbertől kell nagy fűtési dömpingre számítani. 

A grafikonok bambulásából még az is kiderült, hogy téli napsütéses napokon fűtés nélkül is 21 fok körül volt a benti hőmérséklet, sőt, egyszer felment 23 fokra is. Az ablakok pedig jól tartják a hőt, de a napsugarakat elég szépen beengedik. 

netatmo.jpg

Mivel február volt az első teljes hónap, amikor a Netatmoval fűtöttünk, így nincs sok összehasonlításunk (és ahogy jön a tavasz, úgy az idei télen már nem is lesz), annyi elmondható, hogy 121 órát ment a kazán, ezzel az általános háztartások felső 20%-ában vagyunk, az átlag 3-400 óra is lehet havonta (ezt az adatot a havonta kiküldött átfogó elemzésében tudatja velünk a Netamo szolgáltatása - lásd fenti kép). A költségekről viszont majd csak jövő ilyenkor lesz áttekintésünk, akkor fogom tudni összehasonlítani a gázfogyasztást.

Ha viszont már annyit elértünk, hogy folyamatosan kényelmes a ház hőmérséklete, és a távollétünkben gazdaságosan tudjuk hűvösebben tartani majd időre felfűteni, akkor már megérte. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr6313719872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása