Pár fokkal okosabb fűtés Netatmoval (1. rész)

2016 áprilisában költöztünk a frissen épült ikerházunkba. Az elmúlt bő másfél évben kertet rendeztünk, bútorokat vettünk, szépítettük az életterünket, a pénzügyi lehetőségeinket kimerítve. Az idei, 2017-18-as télen azonban szükségét éreztük, hogy a fűtést okosabban vezéreljük, mint ami eredetileg volt, és erre a keret is végre rendelkezésre állt. 

computherm.jpg

se nem okos, se nem bölcs

JELENLEGI HELYZET

A ház elkészültekor a fűtés a következő elemekből állt: az alsó szinten padlófűtés, a felső szinten a szobákban lapradiátorok (kézi állítású, tehát nem termosztatikus csappal), valamint a fűtés "szíve" a lírai nevű "Beretta CIAO 24" kazán. A szobai termosztát COMPUTHERM márkájú hordozható változat. Ezt hordoztuk körbe a lakásban: napközben a lenti egybefüggő terű nappaliban, este pedig a felső szinten tartottuk, nagyjából 22.5 fokot kérve (nappalra, éjszakára 20.5 fokot). Ebből a használatból az következett, hogy amikor lent elkezdtünk fűteni, fent is fűtöttük a lakást (holott a fenti részen a dolgozószobán kívül nem tartózkodunk napközben). Tudni kell, hogy a fűtés egykörös, tehát a padlófűtés és a radiátorok köre egyszerre van üzemben, ha megy a kazán, megy mindenhol a keringés. Tehát, amikor felfűtöttük kellemes hőmérsékletre a lenti részt, ezzel felfűtöttük a fenti részt is, méghozzá ha lent 22.5 fok volt, akkor fent 25 lett. A radiátor csapok gyakorlatilag ON/OFF működésre bírhatók, így nem lehet félig állítani a fűtést rajtuk, vagy van fűtés, vagy nincs.
Ez nyilván a tervezéskor nem volt a szemünk előtt, termosztatikus radiátorcsapokkal kellett volna kérnünk, akkor ez a helyzet egy fokkal kényelmesebb lenne, mert ha a szoba hőmérséklete eléri a kívánt szintet, akkor a termosztatikus fej lekapcsolja (illetve "lehalkítja") a fűtést AZON a radiátoron, megelőzve azt, hogy túlfűtsük az adott helyiséget.

img_1123.JPG

ez van most, manuális, mint a bronzkorban

MEGOLDÁST KERESVE

A beköltözés után nem sokkal már tudtam, hogy a szobai termosztátot le szeretném cserélni egy Netatmo márkájúra, mert szeretném szofisztikáltabban ellenőrizni a fűtést, másrészt szeretem a kütyüket, harmadrészt milyen jó már, ha távolról is fogom tudni irányítani a fűtést, például hosszabb távollét esetén elég az érkezésünk előtt felfűteni a házat, nem kell pocsékolni a gázt, ha nem vagyunk otthon. Akkoriban még nem volt kapható a Netatmo Valve, ami egy ideje viszont elérhető, és ez lendítette előre a projektet, mert ezzel nem csak egy helyiségre szorítkozhat a mérés-beavatkozás, hanem a fenti szobák mindegyikét tudom irányítani, az életmódunknak legmegfelelőbb scenáriókat kitalálva. A Netatmo ökoszisztéma együtt működik az Apple HomeKittel. és amúgy is egy elég szofisztikált applikációval vezérelhető, így minden klappolt ahhoz, hogy ezt a márkát válasszam, például a letisztult design is milyen jó már!

TELEPÍTÉS, 1. MENET

A szett, amit végül megrendeltem, egy termosztátból, egy valve starter kitből és két valveból állt. Végül kiderült, hogy ha már van termosztátom, akkor elég lett volna 4 valve-t rendelni, hiszen a termosztáthoz is adnak egy központi relayt, meg a starter kithez is, így most van egy felesleges relayem, és nagyjából 10e forintnyi buktám... 

A radiátorokon pár nap múlva lecseréljük a szelepeket, amikre a Valve-ok csavarhatók, addig a következő történt:
A termosztátot beüzemeltem: a régi Computherm fogadóegységet uninstalláltam a bojlerről, a Netatmo relayt pedig beleszereltem. Az egész művelet kb. negyed óra volt, és közben csak egyszer vágtam el a kezem. 
A Valve-okat is felismertettem a relayjel, elneveztem a négy szobának megfelelően, de értelemszerűen a jövő heti szerelésig ők nem vesznek részt a rendszerben. Az okosszelepek amúgy úgy működnek, hogy két ceruzaelemről működtetnek egy léptetőmotort, ami benyomja-kiereszti a kis tűszelepet, ennek van egy érdekes hangja, az éjszakai csendben majd kíváncsi leszek, hogy hallatszik. Ezen kívül a szelepeken és a termosztáton is e-papír kijelző van, mint az e-könyvolvasókon, emiatt eléggé energiatakarékosak tudnak lenni.

img_1176.JPG

a kép készültének pillanatában a Valve-ban nem volt elem (e-papír rulez)

 

AZ ELSŐ ÉJSZAKA

Az első éjszakát tehát kb. hasonló felállásban töltöttük, mint az eddigieket: a termosztátot magunkkal cipeltük az emeletre, mert ugye a Valve-ok nem működnek, hogy lent hagyhassuk a nappaliban. A szoftver lehetővé teszi, hogy a termosztát mozgását "leadminisztráljuk", tehát megmondjuk neki, hogy a nappaliból áthelyeztük a hálószobába. Ez azért fontos többek között, mert a Netatmo rendszer a működés első pár hetében egy kalibrációt végez, megfigyeli például a szobák hőtehetetlenségét, ami a mi esetünkben jelentős eltérésekkel bír: a nappali 4-5 óra alatt hűl nagyjából 1 fokot, míg a felső szint 2 óra alatt hűl ennyit. Ha a rendszer azt hinné, hogy éjszaka a nappali hűlt ekkorát, összezavarodna az algoritmus és ki akar manapság a mesterséges intelligencia hajnalán megzavarodott algoritmusokkal lakni egy tető alatt?!

Az első éjszaka tapasztalata az, hogy a 20 fokos éjszakai hőmérséklet nem elegendő odafönt a gyerekek miatt, így az 21 fokra lett utólag emelve. A fűtési környezet a következő képpen lett tehát beállítva, a változtatás jogát a későbbiekre fenntartjuk:

07:00-19:00 nappali beálltás (a hálóban-gyerekszobákban 20 fok - napközben lent vannak a gyerekek és mi sem tartózkodunk a hálóban, a nappaliban és a dolgozószobában 22 fok)
19:00-20:00 esti készülődés (a gyerekszobák - és emiatt a fürdőszoba - 22 fokra melegednek, a nappali marad 22, a dolgozószoba pedig lehűlhet 20 fokig, mert nem dolgozom este már)
20.00-22:00 este (hálószoba elkezdhet lehűlni 20 fokig, a gyerekszobák 21 fokig)
22:00-07:00 éjszaka (dolgozószoba 19 fokig is lemehet, a nappali 20 fokig)

img_1177.JPG

alul a jelenlegi, felül a kívánt hőmérséklet

MIT VÁROK EL MINDETTŐL?

A Netatmo honlapja szerint 30-35%-os energiamegtakarítást is el lehet érni (nyilván azzal számolnak, hogy napközben nem vagyunk itthon, azért mi ennél kevesebbet fogunk spórolni). ha mondjuk 20%-ot spórolnánk, akkor is kb. 3 tél alatt megtérülhet az ára. Ugyanakkor számomra sokkal fontosabb, hogy egyrészt komfortosabb legyen az itthoni hőmérséklet, másrészt a scene-eknek köszönhetően az előre beállított sablonok között könnyebben váltogathassak, ne kelljen ehhez a termosztátot nyektetni, a telefonról is menjen az egész. 

A következő posztban majd leírom a szelepcsere utáni állapotot, amikor már pár napja a Valve-okat is bevontuk a fűtés kontrollásásába.

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr613587597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2018.01.19. 13:16:29

Nekem is ilyen termosztátom van otthon már 3 éve és nagyon szeretem. Rugalmas. És nem gond ha pl elfelejted lekapcsolni a fűtést amikor elmész otthonról. De az egyik legjobb része, ha valaki kézzel elnyomkodja a termosztátot, akkor is mindig vissza áll a programra.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2018.01.19. 13:17:16

És egyébként nagyon pontosan szabályoz, figyelembe véve a kinti hőmérsékletet is, ha beállítottad, hol van helyileg a ház.

Tepi · http://tangram.hu 2018.01.19. 13:31:08

@kereso: igen, ezek miatt is nagyon klassz (persze ezek nem Netatmo tulajdonságok feltétlenül)
süti beállítások módosítása