Albumsoroló 3. - Mindwaves - Feküdj le velem

Nemrég indított posztsorozatomban a húsz, eddig megjelent albumom tükrében mutatom be, hogy mik voltak a zenei pályám állomásai, hogyan lettem Tangram valójában. A sorozat első részét (a Move and Still albumról) itt olvashatod el, míg a második (a Highway Ambienceről) itt olvasható.

2007 végén történt, hogy egy akkor kezdődő (azóta csúfos kudarcot vallott) közös munka során megismertem egy vállalkozót, aki többek között egy (akkor még) újfajta, alváscikluson alapuló ébresztőórát próbált több-kevesebb sikerrel idehaza elterjeszteni. A marketingtevékenysége során eljutott egy alvásklinika vezetőjéhez, akivel a 2008-as Alvás Világnapja alkalmából terveztek közös akciót. Mivel az akkori üzlettársam tudta, hogy zenével is foglalkozom, így jött az ötlete, hogy a klinika számára készíthetnék egy lemezt, amely a különböző kutatásoknak megfelelően segít az elalvásban (binaurális technika, alfa-béta-théta állapotok, satöbbi). A zene megjelenhetne korlátozott példányszámú cédén, de alapvetően az alvásklinikán hasznosítanák, a terápia részeként. Nosza, belevetettem magam a feladatba, utánanéztem a zenei alapoknak, hogyan, miként lehet kissé befolyásolni az agyhullámokat, hogyan lehet igazán relaxációs zenét készíteni (ami nem egyenlő a Cafe del Mar-féle chillouttal). A lemez munkacíme "Meditation" lett, majd ahogy telt az idő, folyt a munka, inkább "Theta Waves"-re módosítottam, legvégül "Mindwaves" lett a címe, egyszerű és könnyebben megjegyezhető (szerintem). Az albumot eleve úgy terveztem, hogy kerek egy órás lesz, három, egyenként húsz-húszperces trackekkel, a kutatások szerint ugyanis ennyi idő elegendő az elalváshoz. Amikor az első húsz perc elkészült, teszthallgatásra elvittem a klinikára, ahol két hétig (kontrollcsoportot is bevonva) vizsgálták a hatását. Közben folytattam a munkát, bízva a tesztek sikerében. Amikor két hét múlva előállt az eredmény, magam is meglepődtem: 50%-al jobb elalvási statisztikát mutattak azok, akiknek lejátszották a zenét! Ez főleg alvászavaros embereknél öröm, akiknek egy-egy órányi alvás már megváltás lehet. 2008 tavaszára elkészült tehát a lemez, a borítót a bátyám nyomdájában csináltuk, kis papírtok volt, a költséghatékonyság jegyében. Első körben 50 példány készült el, aztán egy évvel később újabb 100, ezeket a klinikán osztogatták. A 2008-as alvás világnapja rendezvényen ez a zene fogadta az egybegyűlteket, jókat beszélgettünk Győrfi Pállal, az OMSZ szóvivőjével és külön méltatták az albumot. Aztán párszor még egy Naturhomeos hírlevélben megemlítették a dolgot, majd kikerült a reflektorfényből. Digitális formában 200-an letöltötték, ebből 9-en adtak érte pénzt, így pályafutásom egyik legsikertelenebb projektjévé vált. Pedig valóban hatásos, a visszajelzések (klinikán kívülről is) ezt mutatják. Csak hát ugye, a fránya marketing :)

A zene stílusa amúgy egy nagyon lassan hömpölygő ambient, nyilván nem pöröghet fel a hallgató, nyugalmat sugároz, de féléber állapotban is érdekes élményt nyújt.

Itt teljes egészében meghallgatható, illetve egy dollárért (kb. 220 forintért) meg is vásárolható. Kíváncsi lennék a ti alvási mutatóitokra is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr724385251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása