MacBook Air és a WiFi

Tegnap került a háztartásba eddigi életem MÁSODIK új notebookja (az első egy Fujitsu Siemens volt valamikor 2004 körül), egy 13"-es MacBook Air. Nem ecsetelem a jó tulajdonságait, mert azok evidensek. Azonban volt vele egy kis gond.

Amikor megvásároltam, első utam munkaügyben egy nettel rendelkező kávézóba vitt, ott felcsatlakoztam a wifire, és 10 perc alatt beállítottam a gépet, rátöltöttem a fontos programok jó részét, összességében elégedetten vettem birtokba a gépet. 

Jó másfél óra után hazamentem, hogy ott fejezzem be a telepítést, ekkor kezdődtek a bajok. Az itthoni WiFi routert megtalálta ugyan az SSID szerint, de a jelszót már nem fogadta el, egy idő után pedig már a hálózati nevet sem mutatta a fellelhető WiFi networkök között. Próbálkoztam 

  • Air újraindításával
  • Router újraindításával
  • MAC address routerbe égetésével
  • távolabb mentem a WiFin csatlakozó iMactől, hátha "interferencia van"
  • frissítettem mindent a Lionon (iPhone personal hotspot segítségével)
  • mindenféle titkosítással próbálkoztam a routeren (WEP, WEP2, vapsuvap)
  • ordítottam, toporzékoltam

Utolsó esélyként channelt váltottam, 12-ről 11-re. Láss csodát, azonnal felismerte, bejentkezett és működött, ahogy azt EGY ÓRÁVAL azelőtt vártam. 

Tehát a titok: a WiFi channel váltogatása a routeren. Azért gáz ez, mert a 12-es csatornán eddig simán elműködött az iPhone, iMac, MacBook, iPad, úgyhogy nem értem, hogy mi történt a FoxConnban.

Utóirat: amúgy imádom a gépet, nagyon jó munkaeszköz, remélem sok vidám munkaórát pakolok belé!  

UPDATE: a http://www.istumbler.net-en talált programmal megnéztem, hogy milyen channeleken nincs adás a környéken - egy sok lakásos házban könnyen előfordul, hogy többen használják ugyanazt a channelt - és kiderült, hogy a 10-est senki nem használja (a 11-est 6-an használtuk), tehát végül 10-est állítottam be, minden működik jól. Ezen az oldalon elmagyarázzák, hogy mik azok a channelek és miért érdemes olyat választani, amit senki nem használ http://www.geekzone.co.nz/inquisitor/2996.

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr463742991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stro-B · http://www.stro-b.com 2012.01.24. 09:46:58

Tényleg, mi a jelentősége a chanelnek úgy amúgy? Ill miért nem jó neked a mostani 11-es? Még ha jogos is és érhetetlen, hogy miért nem tudott azon az Air csatlakozni...nem trollkodok, csak kíváncsiság :)

Tepi · http://tangram.hu 2012.01.24. 09:51:23

Ha egy channelt a környéken sokan használnak, akkor lelassulhat a wifi, ez egy népes házban eléggé hamar bekövetkezhet, nem zavar a 11-es, felőlem akár 6-os is lehet :)

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.02.07. 12:12:58

Nekem LAN kábelen simán megy, de WiFin darabos nap közben a net.
6-os csatornán van a router, és csak egy valaki van a hatoson. A 11 itt is elég zsúfolt, de a szakadozó Wifire nem tudok megoldást.
,-(((

Tepi · http://tangram.hu 2012.02.07. 13:30:28

@vAfotóriporter: az a tapasztalat, hogy a "szélső" csatornák működnek kevésbé megbízhatóan. Keresni kell egy "belső" csatornát, amin kevesen adnak. Azóta ilyen gondom nem volt.
süti beállítások módosítása