iTunes Match

Ezer helyen lehet hallani/olvasni az Apple immár Magyarországon is elérhető szolgáltatásáról, az iTunes Matchről, amelynek a küldetése leegyszerűsítve így hangzik: "tárold az mp3 filejaidat az interneten és érd el őket bárhonnan, szinte bármikor".

Mi kerül ezen ennyibe?

A dolog a következőképpen néz ki: az ember évi 25 euróért (kb. 7ezer forint) előfizet a szolgáltatásra, ezért cserébe a következőket kapja: 25000 dalt feltölthet az Apple szervereire (ezt nevezik manapság "felhő"-nek, amikor nem lokálisan tárolsz dolgokat, hanem egy - vagy több - szerveren az interneten), a különböző iTunes képes eszközein (Mac gépek, telefonok, ipodok, notebookok, Apple TV) pedig látja a teljes zenei gyűjteményét (esetemben majdnem 9000 dal, 72GB!) és az éppen hallgatni kívánt dalokat szinte azonnal meg is hallgathatja. Azért mondom, hogy szinte azonnal, mert míg internetre csatlakoztatva ez tényleg gyorsan megy, addig mobilnetes eléréssel (iPhonet használva ez egy gyakori használati eset) a kapcsolat sebességétől függően beletelik egy kis időbe, míg a hangfile megérkezik az eszközre. De előrelátóan is lehet ám csinálni: az aktuális kedvenc dalokat wifire csatlakozva kell letölteni, ezután már a zsebünkben van a file, nem a felhőben, bármikor játszható.

Lássunk (halljunk) neki!

A használatbavétel folyamata azzal kezdődik, hogy előfizet a delikvens a szolgáltatásra, majd az iTunes gyűjteményére ráereszti a Match-krakent, ami végignézi, hogy milyen zenéi vannak az illetőnek, majd kétféle dolgot csinál: ha az iTunes Storeban megtalálható az adott dal, akkor 256 kbps tömörítésű fileként elérhetővé teszi, ha nem találja, akkor pedig feltölti (minimum 96 kbps fileok esetén). Nálam ez úgy volt, hogy az összes dalom kb. fele megvolt  már nekik, ezeket azonnal elérhetővé tette számomra, a maradék több, mint 4000 zenét pedig feltöltötte, ez beletelt jó pár napba (éjszaka kivételével gyakorlatilag mindig ment, szombat déltől következő szerda estig). Amikor ez a folyamat is kész van, akkor már iPaden, iPhoneon és minden más eszközön elérhető a teljes kollekció, nem kell mindenre feltölteni minden dalt (mondom, nálam 72 GB-ról van szó, akkora tárolókapacitás nincs ám a mobil eszközökön). Fontos info, hogy a 25.000 limit a feltöltött fileokra igaz, a Storeban "matchelt" dalok nem számítódnak bele.

A borító-kérdés

A gyűjteményem egyik látványos hiányossága a hiányzó lemezborítók kirívó aránya. A dalaim egyharmada nem rendelkezik album arttal, ez pedig eléggé csúnya látványt nyújt, amikor böngészek valami hallgatnivaló után.

itunes-noalbumart.PNG

hiányzó borítók

Elhatározás kérdése, hogy a hiányzó borítóképeket valahogyan ráteszem a dalokra, ehhez például olyan segítségre lenne szükségem, hogy kapjak egy listát, ahol azok a dalok láthatók, amikhez nincs kép rendelve. Az iTunes kicsit segít nekem, bár nem triviálisan. Azt gondoltam, hogy a gyűjtemény listájában hozzáadok egy oszlopot, amelyik a kép meglétét mutatja, és erre válogatva megkapom a "hiányzó borítókép"-listát. Hát, ilyen oszlop nincs, de egy új Smart Playlist létrehozásával már meg lehet valósítani. A "Match the following rule" kockát bepipálva az Album Artwork is false beállítást kiválasztva máris kapunk egy okos listát, ami a szükséges dalokat tartalmazza.

Screen shot 2012-07-26 at 8.50.37 AM.png

Smart Playlist a borítótlan dalok leválogatására

Ezután, ha valamelyik dalhoz (vagy dalokhoz) feltöltünk egy album artot, az eltűnik a listából, hiszen rájuk már nem lesz érvényes a feltétel, miszerint nincs neki olyan.

Tapasztalataim

Tehát tegyük fel, hogy mindenünk feltöltve, borítók rendben, eszközeink mindent látnak, hallgatni vágyunk valamit. Én az esetek 90%-ában WiFi-közelben dolgozom, itthon, iMacen vagy a Macbook Airen. Itt semmi gond nincs, kiválasztom az albumot amit hallgatni akarok (akár le is tölthetem), a lejtászás elindul, minden klassz. Azonban ha elindulok és a telefonomon akarok valamit hallgatni, már más a helyzet. Az utcán mobilneten 3G, GPRS elérés van, itt egy átlagos dal 6 MB-ja lassabban töltődik le, én gyakran metrózom, hát ott pedig nincs T-Mobile mobilnetes elérés, megtörtént, hogy leérve a mozgólépcső aljára megszűnt a lejátszás, így egész metróút alatt zene nélkül maradtam, anélkül meg mit érek én? Erre jó megoldás, hogy előre letöltöm WiFi kapcsolattal a hallgatni kívánt zenét, de az ember már csak olyan, hogy ha mindene megvan, amit hallgatni szokott, akkor ha hirtelen eszébe jut, hogy valami mást hallgatna, hát, akkor szipóka van, ha épp nincs mobilnet közelében. Azért ezzel együtt lehet élni (biztos fog változni a lefedettség a metróban a későbbiekben), meg azért jóval több kényelem van ebben, mint kényelmetlenség. Az autóban még nem hallgattam, tekintve, hogy nincs még kitalálva, hogy milyen megoldással építsem be a Suzukiba a telefont (valami Dension megoldásban gondolkozom, a rádiós átviteltől a jóisten mentsen meg).

Az első napok tapasztalata ennyi. Nyilván lesz még, akkor majd megírom. Neked van iTunes Matched?

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr384678631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása