Gyorsan - jót - olcsón dilemma a webfejlesztésben

Olyan weblap készítőt keresek, aki jót, gyorsan, olcsón csinál.

A fenti mondat részlet egy emailből, ami nem is olyan rég landolt a postaládámban. Gondolom elég sokan vagyunk, akikkel megesett hasonló már az életében. Egy rövid posztban sorra venném, hogy miért nem létezhet együtt a három. 

Jót+gyorsan: Ha olyan embert fizetsz (vagy magad dolgozol) és jól, gyorsan elkészül a munka, akkor az amiatt van, mert a jó szakembered jól dolgozott. A jó szakembernek általában magasabb rezsiköltsége van, hiszen miért adná olcsóbban a szakértelmét? Tehát ha jó és gyors munkát szeretnél, akkor pontosan azt kell megfizetned, hogy a szűk határidőn belül meglesz a jó minőségű munka. Ami a weboldalad, vállalkozásod, üzleted számára is fontos.

Gyorsan+olcsón: Ha gyorsan kell olcsó munka, akkor a következő történik: a webfejlesztő cég kibérel egy főiskolást/egyetemistát, aki vélhetően egy drupalos template alapján összerakja az oldalad. Tehát lesz egy tizenkétezredik ugyanúgy kinéző weboldalad, amit aztán majd úgy is újra át kell gondolj, mert a szükségleteidnek nem fog megfelelni. Tehát az indulási költséged megfejelődik a kusztomizálás költségeivel, ami már ugyanannyi (ha nem több), mint a "jót-gyorsan-drágán" megoldás. Ha nem drupalos vagy hasonló megoldást kapsz, akkor az is megeshet, hogy egy sebtében összepakolt weboldalt kapsz, ami mondjuk jogsértő képeket tartalmaz, nincs jól átgondolva a mögötte lévő adatbázis, randa a designja (mert arra már nem futja az időből - vajon a jó weboldal "jóságának" hány százalékát teszi ki a design? Véleményem szerint 50-et MINIMUM).

Jót+olcsón: Tegyük fel, hogy van egy jó programozód, aki nagy lelkesen kódol neked éjjel-nappal, nyomott áron. Előbb utóbb felmerül az a probléma, hogy az időfaktor rétestészta módjára fog nyúlni, és már nem a te kezedben lesz a "go online" dátum. Ha nem számít az időtényező, akkor ez a legjobb megoldás. Viszont mostanság nem az az általános, hogy egy-egy weboldal ráérősen készülhet, hiszen verseny van. 

Tanulság: mindig gondolja végig a kedves megrendelő, hogy milyen munkát szeretne. És csak azután írja meg az árajánlat kérő levelét. De figyeljen oda, hogy a gyorsan-jót-olcsón kombinációból csak kettőt kérjen. A harmadikat az ajánlattevő mondja meg.

(A bejegyzés megírásához ez a cikk adta az ötletet, nomeg a fent említett levélváltás, aminek végén alaposan megsértődött az ajánlatkérő)

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr121446915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tutto 2009.10.13. 14:42:07

Hát igen. Itthon pedig különösen jellemző az emberekre, hogy mindenki azt szeretné ha neki lenne a legtutibb honlapja, verdája, nője, tévéje, stb. de fizetni ne kelljen érte vagy legalább is "óccó" legyen...
süti beállítások módosítása