Nyomulj? Ne nyomulj? Avagy bűn-e az önérvényesítés

Sokszor megkapom kritikaként, hogy nagyon "nyomulok", tolom a zenéimet, zenésztársak olyanokat mondanak, hogy "ha jó a zenéd, ne házalj, mert magától elkerül jó helyekre".

Hát, azt kell mondjam, hogy egy nagy túrót.

Hiába várod, hogy bekopogjon magától egy nagyhatalmú zenemogul, mert nem fog. Ne számíts arra, hogy a zenéd segítség nélkül fog eljutni a megfelelő emberekhez. Nagyon sokáig én ebben hittem. Mondok valamit: ha nem nyomod, nem nyomódik. Itt persze jöhetnek az erkölcsi tanácsok, hogy mit illik meg mit nem.

A Petőfi rádióhoz való eljutásom története (nevek említése nélkül) is arra enged következtetni, hogy hiába van jó zenéd, ha nem hívod fel valaki figyelmét rá, akkor nem fog róla tudomást szerezni. A twitteren írtam 3 hete, hogy tud-e valaki egy ismerőst a Petőfi rádiónál. Valaki válaszolt, hogy tud, összehoztak minket, cédéleadás, várakozás, öröm. Ugyanis már azelőtt is leadtam a rádiónak egy cédét, rajta a Seeing me dalommal, de az a hír járja, hogy ami így postán bekerül, az - hogy is mondjam - "elvész". Ha nincs valahogy megtámogatva, akkor nem érdekel senkit. Lehet ezen hőzöngeni, hogy micsoda feneség, ez van, kész. Szóval lett ismerős, egy szomszédos MR adónál, aki ismeri a Petőfi egyik szerkesztőjét. SMS-ek, bizakodások után kiderül: játszani fogják, mert tetszik az illetékeseknek. És itt jön be az, hogy amúgy hogy jutott volna el a nagyon kedves gyártásvezető hölgy majd a másik nagyon kedves szerkesztő fülébe a hírem? Megnyugtatok mindenkit, hogy sehogy. Lehet akármilyen a zene (majd a közönség eldönti, hogy tetszik-e), ha nincs odaszuszakolva a helyére, akkor gyakorlatilag nem létezik. De ehhez az kellett, hogy valamilyen szinten utat kellett találni, proaktívnak kellett lenni, fel kellett magamra hívni a figyelmet. 

Ha hiszel valamiben az nem elég. Ma akkora a "zaj", hogy ha nem emeli ki valaki (nevezzük influencernek), akkor ha meg is írtad az új Háború és békét, vagy leforgattad az új Csillagok Háborúját, arra valahogy fel is kell hívd a figyelmet. Ha azért készíted a dolgaidat, hogy másoktól visszajelzést kapj a munkádra, akkor tégy érte, hogy azokhoz a bizonyos másokhoz el is jusson. Nem mondom, hogy én tökéletesen csinálom, de egy biztosan látszik: ha nem aktívkodom, nem aktiválódik magától. Természetesen azoknak a segítsége nélkülözhetetlen, akik például ebben a történetben az élőláncot alkották a rádiós játszáshoz, amit ezúttal is nagyon köszönök!

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr834487876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása