Hogyan szerzem vissza az irataimat? 1. rész

Kedden, november 2-án este tizenegykor a Mikszáth téri Zappában ültünk barátainkkal. Mikor fizetni szerettünk volna, kiderült, hogy nincs meg a pénztárcám. A keresgélés alatt 2 SMS érkezett a telefonomra, miszerint a közeli OTP automatából megpróbáltak pénzt felvenni a kártyámmal, ebből nyilvánvalóan kiderült, hogy a tárcámat (minden iratommal együtt) ellopták. Az automatából nem tudtak egyetlen fillért sem kivenni, a kártya tiltásra került. Készpénz csak 1500 forint volt benne, így az sem egy olyan kár, ami ne lehetne bevállalni, ha már nem voltam elég paranoid a kabátom óvása terén. Viszont a tárca tartalmazta a TAJ-kártyámat, adókártyámat, személyimet, jogosítványomat, forgalmit, lakcímkártyát és a SMART KÁRTYÁMAT :) Úgyhogy ezeket vissza kell szereznem, újakat csináltatnom és kitalálni az elkövetkezendőkben a tárolási stratégiát, hogy ilyen ne fordulhasson elő többé. A kártya csak automatából való pénzfelvételkor kér PIN kódot, vásárláskor nem. Ezt szeretném például első óvintézkedésként bevezetni, mert ez nagy veszélyt jelent. Szerencsére a tolvajok nem éltek a lehetőséggel, ők a tutira mentek.

A másnap reggelemet-délelőttömet a nyolcadik kerületi rendőrkapitányságon töltöttem, ahol először is a kapunál szolgálatot teljesítő tiszt megkérdezte, hogy tudok-e németül, ugyanis egy idős úr valami lottócsalás miatt kíván feljelentést tenni, de csak németül tud. Vissza kellett utasítsam ezt a rendkívüli ajánlatot, mert nem tudok németül. Ezután nem sokkal behívtak egy szobába, ahol megtettem a feljelentést. A szoba falán hatalmas filmplakát: "Idegenek a predátorok ellen 2.". Ezen kicsit felderültem, mert elgondoltam a plakát üzenetét (nyolcker, rendőrség, vallatószoba). A feljelentés során két dolog derült ki számomra: 

1.) a bankkártyám adataira nem volt szükség, mert azt is tudták a nevem alapján

2.) létezik egy szervezet (Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat), akik méltányossági alapon a bűncselekmények áldozatait segítik a nekik okozott kár enyhítésében

A főtörzszászlós (a katonai/rendőrségi rangmegnevezések mindig is viccesek voltak) azt mondta, hogy egyelőre nem érdemes kiváltanom az új iratokat, mert nagy esély van rá, hogy valahogy visszakerülnek. Ez esetben majd felhívnak telefonon (érdekes, hogy a számomat viszont nem tudták, ezt meg kellett adnom). Kaptam átmeneti igazolásokat, most egy darab A4-es papír igazolja, hogy ki vagyok (tiszta Hálózat csapdájában - ezt a plakátot én teszem ki a szobában) és várom, hogy minél hamarabb, minél kisebb összegből visszaszerezzem az irataimat. A költségeket is vezetni fogom, eddig egyetlen tétel adódott, a kártyaletiltási díj, ami 1050 forint (Raiffeisen). 

Ennyibe került eddig ez a lopás:

1500 FT KÉSZPÉNZ
1050 FT KÁRTYALETILTÁS
=2550 FT

A bejegyzés trackback címe:

https://tepi.blog.hu/api/trackback/id/tr982422391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lasza 2010.11.06. 12:45:55

Hasonlo törteneten vagyok tul.Egy Belgiumi kirandulas soran az Antwerpeni villamoson zsebeltek ki.Kar:200 € +papirok,bankartyak.4 ora az Antwerpeni rendörsegen,csak belga es angol nyelven ment a kommunikacio de en csak nemetül tudtam :)).Ez volt 3 hete most tartok költsegben kb.20 E FT-nal,bar teny hogy nekem osztrak munkaviszonyom van es ezert az oszträk betegbiztositasi papirok es bankkärtyäk beszerzese költsegesebb volt.üdv.
süti beállítások módosítása