TEPIJOURNAL

Pár fokkal okosabb fűtés Netatmoval (1. rész)

2018. január 19. - Tepi

2016 áprilisában költöztünk a frissen épült ikerházunkba. Az elmúlt bő másfél évben kertet rendeztünk, bútorokat vettünk, szépítettük az életterünket, a pénzügyi lehetőségeinket kimerítve. Az idei, 2017-18-as télen azonban szükségét éreztük, hogy a fűtést okosabban vezéreljük, mint ami eredetileg volt, és erre a keret is végre rendelkezésre állt. 

computherm.jpg

se nem okos, se nem bölcs

JELENLEGI HELYZET

A ház elkészültekor a fűtés a következő elemekből állt: az alsó szinten padlófűtés, a felső szinten a szobákban lapradiátorok (kézi állítású, tehát nem termosztatikus csappal), valamint a fűtés "szíve" a lírai nevű "Beretta CIAO 24" kazán. A szobai termosztát COMPUTHERM márkájú hordozható változat. Ezt hordoztuk körbe a lakásban: napközben a lenti egybefüggő terű nappaliban, este pedig a felső szinten tartottuk, nagyjából 22.5 fokot kérve (nappalra, éjszakára 20.5 fokot). Ebből a használatból az következett, hogy amikor lent elkezdtünk fűteni, fent is fűtöttük a lakást (holott a fenti részen a dolgozószobán kívül nem tartózkodunk napközben). Tudni kell, hogy a fűtés egykörös, tehát a padlófűtés és a radiátorok köre egyszerre van üzemben, ha megy a kazán, megy mindenhol a keringés. Tehát, amikor felfűtöttük kellemes hőmérsékletre a lenti részt, ezzel felfűtöttük a fenti részt is, méghozzá ha lent 22.5 fok volt, akkor fent 25 lett. A radiátor csapok gyakorlatilag ON/OFF működésre bírhatók, így nem lehet félig állítani a fűtést rajtuk, vagy van fűtés, vagy nincs.
Ez nyilván a tervezéskor nem volt a szemünk előtt, termosztatikus radiátorcsapokkal kellett volna kérnünk, akkor ez a helyzet egy fokkal kényelmesebb lenne, mert ha a szoba hőmérséklete eléri a kívánt szintet, akkor a termosztatikus fej lekapcsolja (illetve "lehalkítja") a fűtést AZON a radiátoron, megelőzve azt, hogy túlfűtsük az adott helyiséget.

img_1123.JPG

ez van most, manuális, mint a bronzkorban

MEGOLDÁST KERESVE

A beköltözés után nem sokkal már tudtam, hogy a szobai termosztátot le szeretném cserélni egy Netatmo márkájúra, mert szeretném szofisztikáltabban ellenőrizni a fűtést, másrészt szeretem a kütyüket, harmadrészt milyen jó már, ha távolról is fogom tudni irányítani a fűtést, például hosszabb távollét esetén elég az érkezésünk előtt felfűteni a házat, nem kell pocsékolni a gázt, ha nem vagyunk otthon. Akkoriban még nem volt kapható a Netatmo Valve, ami egy ideje viszont elérhető, és ez lendítette előre a projektet, mert ezzel nem csak egy helyiségre szorítkozhat a mérés-beavatkozás, hanem a fenti szobák mindegyikét tudom irányítani, az életmódunknak legmegfelelőbb scenáriókat kitalálva. A Netatmo ökoszisztéma együtt működik az Apple HomeKittel. és amúgy is egy elég szofisztikált applikációval vezérelhető, így minden klappolt ahhoz, hogy ezt a márkát válasszam, például a letisztult design is milyen jó már!

TELEPÍTÉS, 1. MENET

A szett, amit végül megrendeltem, egy termosztátból, egy valve starter kitből és két valveból állt. Végül kiderült, hogy ha már van termosztátom, akkor elég lett volna 4 valve-t rendelni, hiszen a termosztáthoz is adnak egy központi relayt, meg a starter kithez is, így most van egy felesleges relayem, és nagyjából 10e forintnyi buktám... 

A radiátorokon pár nap múlva lecseréljük a szelepeket, amikre a Valve-ok csavarhatók, addig a következő történt:
A termosztátot beüzemeltem: a régi Computherm fogadóegységet uninstalláltam a bojlerről, a Netatmo relayt pedig beleszereltem. Az egész művelet kb. negyed óra volt, és közben csak egyszer vágtam el a kezem. 
A Valve-okat is felismertettem a relayjel, elneveztem a négy szobának megfelelően, de értelemszerűen a jövő heti szerelésig ők nem vesznek részt a rendszerben. Az okosszelepek amúgy úgy működnek, hogy két ceruzaelemről működtetnek egy léptetőmotort, ami benyomja-kiereszti a kis tűszelepet, ennek van egy érdekes hangja, az éjszakai csendben majd kíváncsi leszek, hogy hallatszik. Ezen kívül a szelepeken és a termosztáton is e-papír kijelző van, mint az e-könyvolvasókon, emiatt eléggé energiatakarékosak tudnak lenni.

img_1176.JPG

a kép készültének pillanatában a Valve-ban nem volt elem (e-papír rulez)

 

AZ ELSŐ ÉJSZAKA

Az első éjszakát tehát kb. hasonló felállásban töltöttük, mint az eddigieket: a termosztátot magunkkal cipeltük az emeletre, mert ugye a Valve-ok nem működnek, hogy lent hagyhassuk a nappaliban. A szoftver lehetővé teszi, hogy a termosztát mozgását "leadminisztráljuk", tehát megmondjuk neki, hogy a nappaliból áthelyeztük a hálószobába. Ez azért fontos többek között, mert a Netatmo rendszer a működés első pár hetében egy kalibrációt végez, megfigyeli például a szobák hőtehetetlenségét, ami a mi esetünkben jelentős eltérésekkel bír: a nappali 4-5 óra alatt hűl nagyjából 1 fokot, míg a felső szint 2 óra alatt hűl ennyit. Ha a rendszer azt hinné, hogy éjszaka a nappali hűlt ekkorát, összezavarodna az algoritmus és ki akar manapság a mesterséges intelligencia hajnalán megzavarodott algoritmusokkal lakni egy tető alatt?!

Az első éjszaka tapasztalata az, hogy a 20 fokos éjszakai hőmérséklet nem elegendő odafönt a gyerekek miatt, így az 21 fokra lett utólag emelve. A fűtési környezet a következő képpen lett tehát beállítva, a változtatás jogát a későbbiekre fenntartjuk:

07:00-19:00 nappali beálltás (a hálóban-gyerekszobákban 20 fok - napközben lent vannak a gyerekek és mi sem tartózkodunk a hálóban, a nappaliban és a dolgozószobában 22 fok)
19:00-20:00 esti készülődés (a gyerekszobák - és emiatt a fürdőszoba - 22 fokra melegednek, a nappali marad 22, a dolgozószoba pedig lehűlhet 20 fokig, mert nem dolgozom este már)
20.00-22:00 este (hálószoba elkezdhet lehűlni 20 fokig, a gyerekszobák 21 fokig)
22:00-07:00 éjszaka (dolgozószoba 19 fokig is lemehet, a nappali 20 fokig)

img_1177.JPG

alul a jelenlegi, felül a kívánt hőmérséklet

MIT VÁROK EL MINDETTŐL?

A Netatmo honlapja szerint 30-35%-os energiamegtakarítást is el lehet érni (nyilván azzal számolnak, hogy napközben nem vagyunk itthon, azért mi ennél kevesebbet fogunk spórolni). ha mondjuk 20%-ot spórolnánk, akkor is kb. 3 tél alatt megtérülhet az ára. Ugyanakkor számomra sokkal fontosabb, hogy egyrészt komfortosabb legyen az itthoni hőmérséklet, másrészt a scene-eknek köszönhetően az előre beállított sablonok között könnyebben váltogathassak, ne kelljen ehhez a termosztátot nyektetni, a telefonról is menjen az egész. 

A következő posztban majd leírom a szelepcsere utáni állapotot, amikor már pár napja a Valve-okat is bevontuk a fűtés kontrollásásába.

Mi fog történni a zeneiparban 2013-ban?

zene2013.jpgSokan sokféle jóslatot, elemzést írnak mindenféle témákban, hogy mit fog hozni a 2013-as év az ilyen-olyan szakterületeken (reklám, mobil, számítástechnika, gobelinkészítés, hajszíntrendek stb). Mivel elképesztően kompetensnek érzem magam a témában, így a zeneipar évét próbálom előre megjósolni. Nincs nehéz dolgom.

Előretörnek a streaming szolgáltatások

Manapság mindenki (és itt a mindenki alatt a fizetőképes fiatal(os) közönséget értem, hisz az ipar, az üzleti világ számára csak ők léteznek) zsebében ott lapul egy internet-képes mobiltelefon, okostelefonok helyett már-már bölcstelefonokról beszélhetünk. Mivel 0-24 online lehet az ember ezekkel az eszközökkel, gyorsan (és legfőképpen) már legálisan is hozzáférhet olyan szolgáltatásokhoz, amelyek az interneten keresztül képesek szolgáltatni a zenét úgynevezett stream formájában. Így nincs szükség mp3-ak hordozására, szelektálására, gyűjtésére, hanem az ízlésünknek megfelelően ajánlott lemezek, dalok érkeznek a különböző szolgáltatásokon (Deezeren, Groovesharkon, Last.fm-en és kismillió társukon) keresztül. Ez a fajta "zenefogyasztás" fog az idén erősödni, csak feltehetőleg az ajánlórendszerek fognak finomodni, hogy pontosabban lehessen szűrni a hihetetlen mennyiségben ránk zúduló zenéket.

Tovább tolódik a hangsúly az albumról a dalok felé

Eddig is megfigyelhető volt, hogy az emberek inkább dalokat vesznek, mint teljes albumokat, ez a trend tehát nyilván nem fog megfordulni idén sem, hiszen semmi sem indokolja. A zenekaroknak tehát sokkal inkább kell két-háromhavonta új dalt készíteni, mint két-három évente előállni egy új lemezzel, hiszen a hatalmas "zajban" jobb az állandó figyelemfenntartás. A (mai szemmel nézve) hatalmas időközönként újra és újra, gyakorlatilag a nulláról felépített reklámkampányok mára elég kockázatosak lettek.

Koncertek

A zenekarok számára a legfontosabb bevételi forrás továbbra is a koncertezés és a kapcsolódó ezernyi szolgáltatás (pólók, jelvények, poszterek, egyéb ereklyék) lesz. Gyakrabban fogunk turnéra induló (és újra összeálló) együttesekről hallani, mint valaha.

Zenehallgató eszközök

A zenehallgatás terepe a mobilunk, ehhez jó minőségű fülhallgatókat és mobil, de a házi HiFi eszközparkba is jól beépülni képes eszközöket fogunk leggyakrabban vásárolni. Soha nem láttam még ennyi fülhallgatós embert az utcán, a zenehallgatás végérvényesen magányos elfoglaltság lett.

Videó

Mindennél fontosabb, hogy az emberek a videókon keresztül értesülnek zenékről, amikor tehetik, a zenéket videóval együtt hallgatják, mert egyszerre többféle ingerre vágynak, és ezt az ipar (és a niche képviselők is) kihasználják száz százalékosan. A virális (szájról-szájra terjedő, a közönség által hajtott) kampányok is legkönnyebben videókon keresztül hatnak, de ez már évek óta így van, ez sem fog idén változni.

Összefoglalva

Nem fog nagy csoda történni 2013-ban sem, egyszerűen folytatódik a trend, hogy mobil eszközökön hallgatunk on-demand zenét, majd két hét múlva már másért rajongunk, hogy újabb két hét múlva már ne is emlékezzünk rájuk.

Beszélgetés Zságer Balázzsal az Abszolút Hallás podcastban


zsager.jpgVan nekünk ez az Abszolút Hallás nevű podcastunk (ami ha leegyszerűsítjük, egy rádióműsor, csak mp3-ban rögzítve, hogy bármikor meg lehessen hallgatni), és nemrég bemutattunk az adáson belül egy Zenészportré nevű műsorelemet, elsőként Balázs Ádám filmzeneszerzővel sikerült Skype-interjút készítenem. Az e heti adásban pedig Zságer Balázzsal beszélgettem az új, hamarosan megjelenő lemezükkel kapcsolatban. 

Nagyon klassz dolog, hogy ilyen lehetőségek adódnak, még sok hasonló kaliberű zenésszel szeretnék beszélgetni.

RENDKÍVÜLI! Ingyenes Tangram-zenék országszerte!

Azonnal közölhető:

A rendkívüli hóhelyzetre való tekintettel a - NER értelmében egyeztetve az ország vezetőivel - a Tangram-zenék több mint 95%-át ingyenessé tettük. A nyugalmat árasztó, instrumentális (magyaroknak: csak hangszeres) dallamokat mostantól ZÉRÓ összegért (tehetősebbeknek tetszőleges pénzért) le lehet tölteni, lehet róluk beszélni (egyesek FÜL-ke forradalomról pletykálnak).

Sajnos a nemzetközi karvalytőke nyomására a Layers című albumot nem áll módunkban ingyenessé tenni, mivel a Burkusok országában nem tekintenek elnézően a hóhelyzet miatt nehéz sorsra jutott magyarok pénztárcájára, ezt továbbra is 5 AMERIKAI!!! dollárért lehet megvásárolni. Azonban a többi 20 kiadványunkat szabadon lehet tölteni, Isten kegyelméből. A hallgatást, letöltést, rajongást a http://tangram.bandcamp.com oldalon javasoljuk elkezdeni.

Minden otthonmaradott és külvilágtól elzárt honfitársunknak kellemes hallgatózást kívánunk, 

a Tangram hivatalos sajtómunkásai